Scroll Top

Hoe word je gevonden op Instagram?

gevonden-worden-op-instagram (1)

Hoe word je gevonden op Instagram

Hoe zorg je ervoor dat jij of jouw content wordt gevonden op Instagram?

Adam Mosseri (head van Instagram)  helpt ons op weg om beter gevonden te worden op Instagram.

Hoe werkt de zoekfunctie op Instagram?

De zoekrobot bij Instagram is ontwikkeld om je te helpen bij het vinden van accounts met interessante onderwerpen. Het werkt anders dan Stories, Reels, Explorer of de Feed.

Door een zoekwoord in te geven in de zoekbalk bovenaan geef je Instagram een goed idee naar wat je op zoek bent. Zij kunnen je dan de meest relevante resultaten te laten zien. Dit kan een account van vrienden zijn, een content creator die je leuk vindt maar het kan ook gewoon content zijn over het zoekwoord dat je hebt ingegeven.

Stel dat je inspiratie zoekt voor de aperitief van vanavond, dan klik je op het vergrootglas en typ je in de zoekbalk aperitief. Vervolgens toon Instagram accounts, hashtags en plaatsen waarbij het woord aperitief bij voorkomt.

hoe word je gevonden op instagram

Hoe worden de zoekresultaten op Instagram gerangschikt?

Naast het zoekwoord dat je ingeeft in de zoekbalk, worden er signalen gebruikt om jouw zoekresultaten te rangschikken. Deze zijn als volgt.

 • Het zoekwoord dat je ingeeft in de zoekbalk
  De tekst die je invoert in de zoekbalk is het meest belangrijke signaal voor zoeken. Het exacte woord dat je ingeeft probeert Instagram te matchen met relevante gebruikersnamen, bio’s, omschrijvingen, hashtags en plaatsen.
 • Jouw activiteit
  Bij het weergeven van de resultaten houdt Instagram ook rekening met jouw activiteit. Welke accounts volg je, welke berichten bekijk je  en hoe ging je in interactie met andere accounts in het verleden. Meestal worden de accounts en hashtags die u al volgt of bezoekt, hoger gerangschikt dan de accounts en hashtags die u niet volgt.
 • Informatie over de zoekresultaten
  Daarnaast wordt er ook naar “populariteitssignalen” gekeken. Dus de accounts en content die aansluiten bij jouw zoekopdracht en het meest aantal klikken, likes, shares, volgers, … hebben, worden hoger gerangschikt dan anderen.

Hoe kan jij op Instagram hoger scoren in de zoekresultaten?

Nu je weet hoe het zoekalgoritme werkt, kan jij beter aan Instagram SEO werken. Want als ondernemer is het uiteraard belangrijk dat je gevonden wordt door klanten en potentiële klanten. Deze tips kunnen je helpen om hoger te scoren in de Instagram zoekresultaten.

 • Gebruik een passende profielnaam
   In het voorbeeld van daarnet zie je dat bij de eerste zoekresultaten profielnamen het exacte zoekwoord in hun naam hebben. De resultaten worden immers gematched met jouw ingegeven zoekwoord. Kies dus een profielnaam die het best aansluit bij de content die je post, dit is de beste keuze om te verschijnen in de zoekresultaten. Kennen jouw volgers of vrienden je met een bepaalde naam, zet dan zeker die naam in jouw profielnaam zodat je verschijnt als ze naar jou zoeken
 • Zet relevante zoekwoorden en locaties in jouw bio
   Hetzelfde principe geldt hier. Zorg dat jouw bio en locatie zoekwoorden bevat over wie je bent en waar jouw profiel over gaat. Ben je een lokaal bedrijf? Dan wordt het makkelijker om je te vinden als je ook de locatie in jouw bio vermeld.
 • Gebruik relevante zoekwoorden in de omschrijving Wil je dat jouw post gevonden wordt, zet dan keywords en hashtags in jouw omschrijving en niet in de comments.

gevonden worden op instagram

Deze ‘regels’ worden eerst uitgerold in het Engels maar andere talen volgen. Dus neem nu al vijf minuutjes tijd en werk jouw profielnaam en bio bij. Denk eraan in de toekomst om bij iedere post die je maakt relevante keywords in de captions te plaatsen.

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.